geven aan het
Idealenfonds

Met sociaal ondernemerschap veranderen we samen de wereld. Hoe wil jij bijdragen?

ideaal voor
bedrijven van morgen

Wil jij een deel van de winsten in jouw bedrijf laten bijdragen aan de nieuwe economie? Of overweeg je jouw bedrijf steward-owned te maken, maar voelt het runnen van een eigen stichting naast je onderneming als teveel? We feel you. Het idealenfonds is ontworpen om als  non-voting shareholder deel te nemen in steward-owned bedrijven. En om via winstbewijzen de nieuwe economie te financieren. Zo kun jij 100% focus houden op je bedrijf, terwijl wij zorgen wij dat een deel van je winsten effectief wordt besteed in lijn met je missie. Ideaal toch?

Simpel. Er zijn steeds meer ondernemers die handelen vanuit ‘wij’ in plaats van ‘ik’. Zij geloven erin dat ondernemen een manier is om de wereld mooier en eerlijker te maken. Om iets achter te laten voor volgende generaties. Niet alleen voor je eigen bubbel, maar voor iedereen.

Door zich aan te sluiten bij Het idealenfonds draagt het resultaat van hun bedrijf direct bij aan een idealenwereld. Het brengt zingeving. Voor henzelf. Voor personeel en toekomstig talent. En het is een extra argument voor prospects om klant te worden.

Daarnaast krijgen zij ook toegang tot het uitgebreide ondernemersnetwerk van The Present, het collectief waaruit Het idealenfonds is ontstaan. En zullen wij waar mogelijk de bedrijven uit ons portfolio aanbevelen in ons netwerk. Hoe meer impact zij in hun markt maken, hoe meer impact wij via Het idealenfonds kunnen maken.

Schenk je aandelen (met of zonder stemrecht) of winstbewijzen aan Het idealenfonds? Dan krijg je uiteraard toegang tot ons volledige netwerk van ondernemers en initiatieven. Wij hebben er immers net zoveel baat bij als jijzelf dat jouw onderneming maximale impact maakt. Ons bestuur, team en netwerk bestaat uit succesvolle ondernemers die graag met je meedenken op de grootste uitdagingen van jouw onderneming om impact op te schalen.

Daarnaast krijg je toegang tot een groot netwerk van maatschappelijke initiatieven. Kun je hen ontmoeten. En kun jij blijven focussen op het runnen van je onderneming terwijl wij op een efficiënte manier zorgen dat iedere euro die je bijdraagt aan de nieuwe wereld maximaal rendeert.

Als sociale ondernemer wil je dat de missie van jouw bedrijf ook leidend blijft als jijzelf ooit niet meer betrokken bent. Bij steward-owned bedrijven zijn aandeelhouders dienend aan het bedrijf en de missie van het bedrijf.

In deze ondernemingsvorm wordt stemrecht en economisch recht van elkaar gescheiden. Zo kan een onderneming zich optimaal richten op haar bestaansreden. En kan zij geen cashcow van onbetrokken investeerders worden.

De winst kan bij een steward-owned bedrijf (naast het eerlijk belonen van ondernemers en investeerders) alleen worden geherinvesteerd in het bedrijf of worden gedoneerd in lijn met de missie van het bedrijf. Dit is waar Het idealenfonds een deel van het werk dus voor je oplost als steward-owned bedrijf.

Check ook We Are Stewards eens als je meer wilt weten over steward-ownership. Of graag wilt verkennen of dat voor jouw bedrijf ook mogelijk is.

Jazeker. Via winstbewijzen of donaties kan vrijwel iedere bedrijfsvorm bijdragen aan Het Idealenfonds. Mits jouw bedrijf uiteraard qua idealen aansluit bij onze principes.

Om (non-voting) aandeelhouder in jouw bedrijf te worden zijn we nog iets kritischer en stappen we in principe alleen in als je steward-owned bent. Maar.. we gaan wel in gesprek met ondernemingen die duidelijk blijk geven van ambitieuze intenties door bijvoorbeeld het B-Corp keurmerk.

Wij richten ons op drie thema’s: one planet, one family en one spirit. Als Het idealenfonds aandeelhouder (met alleen economisch recht) wordt in jouw steward-owned bedrijf of via een andere vorm winst ontvangt besteden we dat aan initiatieven die idealiter een bijdrage leveren aan alledrie onze thema’s.

Onze scouts selecteren doorlopend initiatieven die potentieel hebben. Maandelijks beslist ons bestuur welke initiatieven een donatie, lening of investering krijgen toegekend. Hierover krijg jij een update. En daarnaast bespreken we samen periodiek hoe jij hierover kunt communiceren en hoe je wellicht met dit initiatief extra kunt ondersteunen.

Wij zien geen reden waarom het complex zou moeten zijn om afscheid van elkaar te nemen als het voor één van de beide partijen niet meer werkt.

Als jouw bedrijf – om welke reden dan ook – Het idealenfonds niet langer vindt passen bij de missie van je bedrijf kun je zonder ingewikkeld gedoe de aandelen of winstbewijzen terughalen. Hoe dat precies werkt leggen we graag uit in een persoonlijke afspraak.

pioniers making it happen

naturefund

Dit bedrijf heeft een gratis browser extensie die je eenmalig installeert en vervolgens ervoor zorgt dat er aan natuurherstel wordt gewerkt als je iets koopt bij 1500+ aangesloten winkels. En het mooie is… een deel van die opbrengsten landen in Het idealenfonds.

ben jij ook een pionier?

Voel je aan je water dat dit verhaal ook over jou en je bedrijf gaat? Laten we dan eens kennismaken om een samenwerking te verkennen. We zijn heel nieuwsgierig naar jouw missie. En vertellen je graag alles over hoe een samenwerking met Het idealenfonds werkt. 

eenmalige donaties
maken ook impact

Passen winstbewijzen uitgeven of steward-ownership nu (nog) niet bij jouw bedrijf maar draag je onze missie wel een warm hart toe? Al onze inkomsten besteden we aan initiatieven die passen bij onze drie thema’s en dus de transitie naar een nieuwe economie versnellen. Omdat we een ANBI registratie hebben kun je tot €100.000 per jaar fiscaal aftrekbaar schenken aan Het idealenfonds. Elk bedrag is welkom op NL81 TRIO 0320 7945 55.