wij zijn het
Idealenfonds

Het idealenfonds is een spin-off van The Present. Wij geloven in een wereld waarin ‘goed doen’ op waarde wordt geschat. En waar bezit geen doel maar een middel is. Door ondernemerschap te combineren met een verfrissende manier van doneren en investeren bouwen wij samen aan deze idealenwereld.  

een systeem dat
voor iedereen werkt

De wereld kampt momenteel met drie grote crises: een ecologische, een
sociale en een spirituele crisis (Theory U, Otto Scharmer). One planet, one family en one spirit inderdaad! De problemen die hieruit voortkomen zijn allemaal met elkaar verbonden. Wat we nodig hebben zijn idealisten met een dosis passie en ondernemerschap die hun schouders zetten onder het oplossen van deze crises. Wij versnellen de initiatieven van deze helden.

ondernemend

Wij geloven dat sociaal ondernemerschap en een gezonde dosis lef de wereld blijvend kunnen veranderen. 

gelijkwaardig

Wij gaan uitsluitend partnerships aan met de initiatieven die we steunen. Impact op de wereld van morgen maken we samen.

regeneratief

Wij zien dat iedere situatie op je pad beter achterlaten dan je hem aantrof, de enige route is naar een wereld die bloeit.

ons team

joukje
joukje

boeder

Co-Founder en director

minchenu
minchenu

maduro

Scout

michiel
michiel

de gooier

Scout

darine
darine

el houfi

Board member
helene
helene

lendfers

Scout
marnix
marnix

geus

Co-Founder

dave
dave

kruizinga

Co-Founder en board member

nynke
nynke geus-

van den broek

Board member

vragen en
antwoorden

Wij zien onze rol als fonds niet als opdrachtgever, maar als partner in jouw missie. Met andere woorden: het is niet de bedoeling dat je je aan ons verantwoordt – we verantwoorden ons samen naar de wereld toe. Daarom sluiten we een partnership waarin wij geld en netwerk beschikbaar stellen aan jouw idee, en samen daar zoveel mogelijk impact uit halen.

Idealisten beginnen – terecht – niet met de vraag hoe ze ergens geld aan kunnen verdienen. Maar we zien vaak dat goede ideeën ondergesneeuwd raken door gebrek aan tijd en middelen. Dat is zonde. Daarom zien wij sociaal ondernemerschap, waarbij de missie voorop staat maar wel geld verdiend wordt, als een duurzame middenweg.

The Present is een ondernemerscollectief wat haar kennis en kunde inzet voor maatschappelijke projecten, variërend van hotelkamers voor economisch daklozen, tot aan ondernemerschapscoaching voor biculturele jongeren, tot aan het aanleggen van tuinen bij azc’s. Het idealenfonds is voortgekomen uit een samenwerking van deze ondernemers.

Het idealenfonds vergroot haar kapitaal door donaties in cash, winstbewijzen of aandelen. Voor die laatste twee zijn de gevende bedrijven idealiter steward-owned. Of in elk geval aantoonbaar missie gedreven. Door te investeren in initiatieven met de potentie een sociale onderneming te worden en daarmee een ROI te creëren hoopt Het idealenfonds hetzelfde bedrag meerdere keren te kunnen investeren door de jaren heen.